Jak często jesz ryby? |
Aby zachować właściwości odżywcze ryb, trzeba je odpowiednio przyrządzić. Smażone są niewątpliwie pyszne, ale kaloryczne i ciężkostrawne, zwłaszcza gdy przyrządzamy je na starym, przepalonym tłuszczu. Najlepiej gotować je na parze, zachowują smak, aromat i nie wysychają. Ryby można też dusić, np. z warzywami lub piec w folii albo na grillu. Aby polepszyć smak rybiego mięsa, można je przyprawiać ziołami i podawać z różnymi sosami lub masłem.
Najbardziej kaloryczne są ryby morskie - węgorz, łosoś, sardynki, tuńczyki, śledzie, mniej: dorsz, panga, sola, mintaj. l Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi oznacza, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżowe zabarwienie, a mięso być sprężyste. Zapach ryby można usunąć, obficie skrapiając ją sokiem cytrynowym.
Co ma w sobie ryba?
Kwasy tłuszczowe Omega-3 Wpływają na odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, odpowiadają za właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego oraz pracę mózgu.Witaminy Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, natomiast chude ryby są bogate w witaminy z grupy B.Białko Ryby są źródłem wysokowartościowego białka.
Specjalista ds. żywienia Lidia Nowakowska
Źródło:
http://kobieta.interia.pl/raport-pokochaj-swoje-lustro/odzywianie/news-ryby-maja-glos,nId,627617
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz